joi, 21 septembrie 2017
Adrian Chifu, cel mai vechi consilier român din Italia: ”Doar Diaspora mai poate schimba România în bine”
APDA, 21 septembrie 2017 – Adrian Chifu, cel mai vechi consilier român din Italia, ales pentru două mandate în Consiliul Local din Verbania (localitate situată în nordul Italiei, lângă Lacul Maggiore, aproape de granița cu Elveția), cu activitate politică și în politica românească din diaspora, e convins că schimbarea României în bine depinde de voința politică dar și de implicarea românilor din străinătate.
Într-un interviu exclusiv dat agenției de știri Diaspora Azi – APDA, Chifu a răspuns întrebărilor legate de campania ”Ce crezi că trebuie să se schimbe în România”.
Adrian Chifu, cel mai vechi consilier român din Italia, încă în funcție…ce crezi că trebuie schimbat în România pentru ca românii din Diaspora să se reîntoarcă?
În România se pot schimba în bine multe lucruri dacă există voință politică. Schimbarea poate veni de la clasa politică în primul rând și de la românii plecați în străinătate. Clasa politică este responsabilă cu dezvoltarea țării, iar în ultimii 27 de ani această clasă politică nu a fost capabilă de schimbări în bine .
Ce ar fi urgent?
Infrastructura rutieră ne afectează foarte mult, nu am reușit să facem până acum autostrăzi care să lege țara de la N la S si de la V la E. Suntem singura țară din Europa care nu are încă autostrăzi. Până și Albania ne-a luat-o înainte și are autostrăzi , poate cele mai moderne .
Cine ar fi de vină?
Partidele politice sunt responsabile, toate, pentru că au guvernat pe rând. Avem nevoie de o relaxare fiscală pentru a atrage investitori și măsuri de încurajare pentru românii plecați care vor să se întoarcă acasă să investească.
Birocrația ține țara în „standby ” orice vrei să faci în România trebuie să stai la cozi uriașe și să suporți umilința funcționarului de la ghișeu. În loc să simplificăm, mai tare complicăm lucrurile.
Sunt țări în UE care au redus birocrația foarte mult .
Te deplasezi des în țară, cum percepi starea celor de acasă?
Există o stare de dezamăgire a românilor pe bună dreptate față de tot ce se întâmplă în România.
Sistemul de sănătate este la pământ. Suntem codașii europei din toate punctele de vedere mai puțin sistemul de urgență SMURD, care a devenit un model în UE.
Despre învățământ ce mai putem spune. În 27 de ani nu a fost capabilă clasa politică de o reformă ca la carte. În fiecare an avem aceleași probleme: instituții de învățământ fără avize de funcționare sau lipsesc manualele de pe băncile școlilor. Pe vremea mea nu era așa. Nu-mi lipsea nimic , trebuia doar să învăț, era singura preocupare.
Agricultura este în aer și transporturile la pământ. România a fost și va rămâne o țară agrară. Deci , trebuie să ne indreptam atenția către agricultură. Avem potențial nevalorificat încă. Stăm la mila lui Dumnezeu – plouă, nu plouă pentru că nu avem o infrastructură pentru irigații.
Diaspora ar putea avea un rol în dezvoltarea României?
Diaspora este cel mai mare investitor în România și asta ar trebui să le dea de gândit conducătorilor. Se poate și mai mult dar avem nevoie de măsuri speciale pentru a atrage românii acasă și să investească.
Experiența acumulată în străinătate și capitalul pot îmbunătăți mediul de afaceri, implicit viața românilor.
Am spus-o mereu că doar Diaspora mai poate schimba România dacă Bucureștiul va accepta schimbul de ștafetă. Atât timp cât va exista această diferență între românii plecați și cei rămași groapa socială și economică se va adânci, din păcate.
Toate țările oferă avantaje fiscale pentru atragerea străinilor sau a cetățenilor plecați în străinătate. România doar mimeaza prin diverse măsuri neeficiente.
Diaspora este luată în râs prin diverse programe gen REPATRIOT, CARSAR sau START UP . Dacă ne uitam cu atenție cine conduce aceste lucruri ne dăm seama cât de serioase sunt programele. Sunt tot copii „bastanilor”de România care trăiesc din finanțările oferite de stat , se plimbă pe bani publici în străinătate mimand tot felul de soluții care până acum nu au adus nimic bun.
Diaspora încă nu se poate organiza separat de București. Sunt doar încercări fără succes.
Și totuși, există filiale ale partidelor politice în Diaspora. Acolo totul e în regulă?
Filialele partidelor politice din Diaspora sunt la fel de responsabile. Până acum au folosit românii drept carne de tun în campaniile electorale. Nu au fost capabile să unească. Doar au dezbinat Diaspora. Înțelegem motivul pentru care au folosit aceste tehnici: le-ar crea doar probleme la București. Ceea ce se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. Este natural și firesc . De ce ți-e frică nu scapi.
Congresul și Consiliul Românilor din România pot fi alternative?
Despre Consiliul Românilor din Strainatate ce pot spune. S-a născut preelectoral mort acest proiect. Eu am refuzat de la început să particip și o voi face până când nu văd ceva util. Unii care au candidat critica acest consiliu sau chiar membrii lui . Dacă nu ești de acord cu ceva demisionezi și pleci. Nu stai și critici. La cum a fost creat este un proiect mort, nu are putere de decizie în primul rând. Acest Consiliu pentru a putea avea putere de decizie trebuie să fie sub umbrela guvernului. Altfel rămâne doar un grup impotent de oameni.
Cum crezi că e percepută România ”în afară”?
În Uniunea Europeana suntem o țară fără un cuvânt de spus. Acceptăm tot ce ne propun marile puteri în defavoarea românilor. Suntem o țară de mână a doua. Nu suntem capabili să atragem fondurile europene puse la dispoziție. Aceste fonduri ar dezvolta țara. Ar putea fi investite în mediul rural. Există un clivaj enorm intre mediul rural și oraș. Două lumi diferite. Satele au rămas mult în urmă, nu avem apă, canal și gaz principalele carențe.
(A.R.)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
M-am vaccinat : Pfizer - Prima doza
Astăzi m-am vaccinat : Prima doză #Pfizer urmând ca peste aproximativ două săptămâni să primesc și cea de-a doua doză. Recomand tuturo...
-
Geoana se intoarce : 25.000 de euro pentru romanii care revin in tara Presedintele PSD a reamintit ieri ca romanii care se intorc acasa din ...
-
Primarul Ştefan invitat în oraşul italian Verbania Primarul Gheorghe Ştefan se bucură de o largă simpatie din partea autorităţilor locale di...
-
Piatra Neamţ Iniţiativă a lui Adrian Chifu pentru o înfrăţire Piatra Neamţ-Verbania Municipiul Piatra Neamţ şi oraşul italian Verbania s-ar ...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu