sâmbătă, 8 septembrie 2012

Proiect de tineret pentru promovarea turismului Verbania – Piatra Neamţ


La iniţiativa profesoarei Dorina Mormocea de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ şi cu sprijinul consilierului local din Verbania, pietreanul Adrian Chifu, este realizat în cele două oraşe înfrăţite Verbania din Italia şi Piatra Neamţ, proiectul “YIA Travel Expert”, ce beneficiază de finanţare europeană prin Programul Tineret în Acţiune.

După o primă etapă în cadrul căreia, în perioada 24-30 august, o delegaţie de elevi ai CNI s-a deplasat în zona Lacului Majore şi la alte obiective turistice din Verbania, începînd de luni, 3 septembrie şi pînă duminică, 9 septembrie, o delegaţie formată din 15 tineri italieni cu vîrste cuprinse între 20 şi 23 de ani, se află în vizită în Piatra Neamţ, fiind cazaţi la Staţiunea Oglinzi. Proiectul este implementat de Asociaţia Eco Şcoala a CNI, în parteneriat cu Asociaţia pentru Copiii cu Dizabilităţi “Luceafărul” din Piatra Neamţ şi cu primăriile celor două oraşe înfrăţite. Proiectul se axează pe schimburi bilaterale, tinerii fiind învăţaţi cum să realizeze un plan de afaceri în turism şi cum să-l promoveze. Scopul proiectului de antreprenoriat social este acela de promovare a Ţinutului Zimbrului din Neamţ şi a Lcului Majore din Verbania, ca mijloc de creare a locurilor de muncă pentru tineri. Pe parcursul vizitei la noi, tinerii italieni au vizitat Parcul Natural Vînători, mănăstirile din zona Tîrgu Neamţ şi atelierele meşteşugăreşti de maici, ieri avînd loc vizita la CNI Piatra Neamţ şi la Primăria Piatra Neamţ.

Ieri dimineaţă, delegaţia condusă de Attalla Farah, vicepreşedinte al Consiliului Local Verbania, însoţit de Adrian Chifu, a vizitat colegiul pietrean, laboratoarele cu dotări de ultimă generaţie şi au vizionat două filmuleţe, unul de prezentare al CNI şi un altul în care clasa a IX-a B a ecologizat o zonă plină de PET-uri de pe malul Lacului Izvorul Muntelui.

Şederea în Neamţ se va încheia, în zilele de 8 şi 9 septembrie, cu un Tîrg al Tinerilor Întreprinzători ce va avea loc în cadrul Zilelor Oraşului Tîrgu Neamţ, atît tinerii italieni, cît şi elevii pietreni realizînd materiale de promovare turistică pe care le vor prezenta în standul propriu.

Tot mai multe proiecte comune Piatra Neamţ – Verbania

Ieri, după-amiază, delegaţia italiană a fost primită de primarul Gheorghe Ştefan la sediul primăriei, unde au avut loc schimburi de impresii pe marginea proiectului.

După ce le-a urat bun venit, primarul Gheorghe Ştefan şi-a exprimat mulţumirea pentru buna colaborare cu oraşul înfrăţit Verbania: “sperăm că veţi avea o şedere plăcută la Piatra Neamţ şi că va fi un schimb de experienţă frumos şi util de ambele părţi. Vă aşteptăm cu mare drag, ori de cîte ori veţi dori să ne vizitaţi!”.

Consilierul Adrian Chifu a mulţumit celor două administraţii locale ale oraşelor înfrăţite pentru implicare şi a arătat că proiectele cu finanţare europeană sînt cele care aduc beneficii de ambele părţi: “Am realizat multe proiecte culturale şi administrative între cele două oraşe şi a avut loc chiar un schimb de experienţă între prefecturile celor două regiuni. Acesta este un prim proiect între Verbania şi Piatra Neamţ cu finanţare europeană, sperăm că vor fi multe altele. Pînă acum avem numai rezultate bune în aceste proiecte şi îmi doresc ca pînă la finalul mandatului meu de consilier local în Verbania să realizez cît mai multe proiecte cu finanţare europeană în beneficiul ambelor părţi”.

Şeful delegaţiei italiene, vicepreşedintele Consiliului Local Verbania, Attalla Farah, a mulţumit tuturor celor implicaţi în proiect arătîndu-şi gratitudinea faţă de ospitalitatea oferită pretutindeni în judeţul Neamţ şi în special la Piatra Neamţ: “Şi eu cred foarte mult în proiectele europene, ca şi domnul consilier Adrian Chifu. Cred că bilanţul acţiunilor comune realizate după înfrăţirea aceasta este unul cît se poate de pozitiv. Verbania mai este înfrăţit cu alte 7 oraşe din Anglia, Elveţia, Polonia, Croaţia şi Franţa, Piatra Neamţ fiind ultimul oraş adăugat acum doi ani acestei comunităţi. Dar, Piatra Neamţ este primul dintre aceste oraşe cu care Verbania realizează un proiect european”.

Profesoara Dorina Mormocea, ma­nagerul proiectului a făcut o scurtă prezentare a acestuia arătînd că principalul produs final al acestuia, pe baza celor două mobilităţi din Italia şi România va fi un ghid turistic ce se va intitula “Istorie şi multiculturalism – Zona Lacului majore şi Ţinutul Zimbrilor – zone turistice înfrăţite”, care va fi diseminat pînă la încheierea proiectului pe 31 ianuarie 2013.

Consilierul local Vasile Ouatu, implicat şi el în proiect, a vorbit despre faptul că astfel de proiecte cu schimburi culturale între tineri şi copii sînt binevenite, pentru că ei reprezintă viitorul: “Înfrăţire înseamnă de fapt prietenie. O prietenie se formează uşor şi se păstrează greu”.

SURSA - http://www.ziarulceahlaul.ro/?p=12879

Niciun comentariu:

M-am vaccinat : Pfizer - Prima doza

  Astăzi   m-am vaccinat : Prima doză  #Pfizer  urmând ca peste aproximativ două săptămâni să primesc și cea de-a doua doză. Recomand tuturo...