vineri, 2 aprilie 2010

Italienii ne acceptă ca "fraţi"

Italienii ne acceptă ca "fraţi"

Miercuri seara, Consiliul Local din Verbania a votat, în unanimitate, înfrăţirea cu municipiul Piatra Neamţ. A fost, de fapt, o formalitate, un gest normal, în condiţiile în care între primarul localităţii italiene unde există una dintre cele mai mari comunităţi de români din diaspora avusese deja contactele necesare cu omologul său din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Trebuie să amintim că promotorul acestei înfrăţiri este pie­treanul Adrian Chifu, consilier local în orăşelul italian. De altfel, în şedinţa de miercuri seara, pietreanul a ţinut şi o prezentare a proiectului de înfrăţire, în faţa aleşilor locali din Verbania: "Pentru mine şi pentru comunitatea românească din Verbania este o mare onoare. Sînt foarte mîndru de această iniţiativă, de a înfrăţi oraşul meu natal cu oraşul în care locuiesc de foarte mulţi ani. Mulţumesc primarului Marco Zacchera pentru vizita efectuată în România, la Piatra Neamţ, oraşul din care provin majoritatea românilor din Verbania. Consider că această înfrăţire este doar primul pas al unui drum lung, cu multe colaborări între cele două oraşe. Pe viitor, sper să realizăm numeroase proiecte cu finanţare de la Uniunea Europeană. Mulţumesc celor două administraţii locale pentru colaborare, consilierilor locali din Verbania şi Piatra Neamţ". La finalul discursului său, pietreanul a urat tuturor Paşti fericit, atît în italiană cît şi în română.
"Sînt onorat de acest vot, care este un cîştig, în primul rînd, pentru românii din Verbania. Limba noastră şi numele oraşului nostru, Piatra Neamţ, au răsunat aseară (n.r. miercuri seară) în Consiliul Local din Verbania, în presa locală din oraşul care m-a înfiat. Este un mare cîştig pentru românii din Verbania. Orice drum lung începe cu primul pas. Acum urmează semnarea oficială a acestei înfrăţiri între cele două administraţii locale, iar apoi partea cea mai grea: realizarea a numeroase proiecte comune. Acestea se vor baza, pe lîngă schimbul intercultural între cele două oraşe, pe atragerea de fonduri europene pentru integrarea străinilor, a romilor, turism, educaţie, cultură şi sport. Cred că putem profita de experienţa italienilor pentru atragerea banilor europeni", a declarat, ieri, Adrian Chifu.

Marius GHEGHICI

SURSA:http://www.ziarulceahlaul.ro/local05.php

Un comentariu:

Edy spunea...

Un lucru bun! Speram ca si benefic. Bravo

M-am vaccinat : Pfizer - Prima doza

  Astăzi   m-am vaccinat : Prima doză  #Pfizer  urmând ca peste aproximativ două săptămâni să primesc și cea de-a doua doză. Recomand tuturo...