miercuri, 6 iunie 2012

Primarul regiunii italiene Verbania, în vizită la Neamţ


Timp de cîteva zile, primarul regiunii italiene Verbania se află în vizită în judeţul Neamţ. Marco Zacchera este însoţit în acest schimb de experienţă în administraţie de Adrian Chifu, consilier local în regiunea italiană. Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Mircea Pintilie, i-a primit, ieri, pe cei doi oaspeţi, în sala de şedinţe a Legislativului. Cu acest prilej, Mircea Pintilie şi-a exprimat convingerea că, împreună, cele două regiuni înfrăţite vor desfăşura multe proiecte importante. Astăzi, Marco Zacchera urmează să aibă o întîlnire cu Gheorghe Ştefan şi să semneze actul de înfrăţire dintre cele două regiuni, care este parafat, deocamdată, doar în Verbania. În încheierea întîlnirii, partea română şi cea italiană au făcut schimb de simboluri: primarul de Verbania i-a dăruit lui Mircea Pintilie o carte cu lacul Maggiore, iar acesta i-a oferit oaspetelui placheta judeţului.

Mircea Pintilie, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ:

“Îi mulţumesc domnului primar pentru faptul că ne-a făcut onoarea de a vizita şi instituţia noastră. Am avut discuţii pe teme care ţin de domeniul administrativ, şi ne-am gîndit la proiecte pentru perioada următoare. Îi mulţumesc şi pentru aprecierile făcute la adresa comunităţii de români din Italia şi pentru cele în ceea ce priveşte municipiul Piatra Neamţ şi judeţul Neamţ.”

Adrian Chifu, consilier local în regiunea Verbania:

“Încă de la începutul mandatului meu de consilier în Italia, mi-am propus să realizăm împreună cît mai multe proiecte europene. Cred că singurul scop pe care nu l-am atins în aceşti doi ani este acela legat de fondurile europene. Mi-aş dori ca, alături de viitoarea conducere a Primăriei Piatra Neamţ şi a Consiliului Judeţean să punem în practică proiecte de anvergură, cu atît mai mult cu cît ţara noastră este codaşa Europei în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Oraşul Piatra Neamţ este un model atît în ţară, cît şi peste hotare. Odată ce şi judeţul Neamţ va atinge statutul de regiune europeană, vom avea posibilitatea să atragem foarte multe fonduri”.

Marco Zacchera, primarul din Verbania:

“Mulţumesc domnului Mircea Pintilie pentru primirea pe care ne-a făcut-o. Trebuie să menţionez faptul că în Verbania este o comunitate numeroasă de români. De cînd sînt primar, am observat o integrare foarte bună a românilor în Italia. Exemple sînt multe în acest sens, pornind de la meciurile de fotbal la care au participat echipe din regiune formate din români, care i-au învins pe italieni şi ajungînd la Ziua Curăţeniei, campanie în care românii stabiliţi în regiune s-au implicat foarte mult. În Biblioteca din Verbania au fost aduse cărţi în limba română, care sînt mereu la dispoziţia tuturor celor care doresc. De asemenea, nu pot să nu amintesc faptul că românii din regiune au luat, practic de la zero, o biserică catolică lăsată în paragină şi şi-au făcut un loc de închinăciune de toată frumuseţea. Criza economică a avut un impact foarte puternic asupra românilor care lucrează în construcţii, foarte mulţi dintre ei fiind nevoiţi să se întoarcă acasă. Guvernul italian acordă ajutoare atît societăţilor cu patroni români, cît şi celor italieni. În aproape toate structurile şi organizaţiile avem personal de origine română, cum este şi cazul domnului Adrian Chifu, iar acest lucru este un exemplu de integrare cît se poate de elocvent. M-a bucurat să observ că în ţara dumneavoastră sînt foarte multe case nou construite, iar unele regiuni sînt cu mult mai dezvoltate decît în Italia. Asta se întîmplă şi din cauza faptului că Italia nu mai beneficiază de fonduri europene, pe cînd în România acordarea acestora este abia la început. Meritul pentru această dezvoltare aparţine autorităţilor locale şi judeţene. Avem un proiect comun cu municipalitatea pietreană, un schimb de experienţă prin care 20 de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică vor veni în Verbania, şi 20 de elevi de la noi vor poposi în Piatra Neamţ. Anul trecut, o delegaţie de la Instituţia Prefectului judeţului Neamţ a fost prezentă în Verbania, şi nu ştim cine a avut mai mult de învăţat de pe urma acestei întîlniri: românii sau italienii?”

SURSA - http://www.ziarulceahlaul.ro/?p=9767

Niciun comentariu:

M-am vaccinat : Pfizer - Prima doza

  Astăzi   m-am vaccinat : Prima doză  #Pfizer  urmând ca peste aproximativ două săptămâni să primesc și cea de-a doua doză. Recomand tuturo...