duminică, 15 mai 2011

ALEGERI IN ITALIA - Românii din Italia, asalt la primăriile din Peninsulă


Cetăţenii români care au reşedinţa în Italia pot vota şi candida pentru un loc în consiliul local, la alegerile locale care se vor desfăşura astăzi şi mâine în peste o mie de localităţi din Peninsulă. Pentru a-şi putea exercita dreptul de vot, românii peste 18 ani, în calitate de cetăţeni comunitari, trebuie să se înscrie pe listele electorale suplimentare, deschise la Biroul electoral din primăria oraşului de rezidenţă.
Şi în acest an, în mare parte din localităţile italiene unde vor avea loc alegeri locale (circa 1170), şi-au anunţat participarea, atât ca votanţi cât şi candidaţi, un număr mare de români. În marile oraşe însă, acolo unde numărul românilor depăşeşte zeci de mii de rezidenţi, înscrierea pe liste nu a fost deloc numeroasă. Astfel, conform cifrei obţinute de Gazeta Românească de la Ministerul de Interne italian, rezultă că din numărul comunitarilor înscrişi pe listele electorale de la primăriile de rezidenţă, cu 15 zile înainte de data alegerilor, cei mai mulţi sunt români, în număr de 24.302, dintre care 10.648 bărbaţi şi 13.654 femei. Pentru comparaţie, polonezii înscrişi pe listele de vot sunt 2.657.

"Românii sunt scârbiţi de politica din România"

Adrian Chifu a obţinut în iunie 2009 funcţia de consilier local în Verbania, localitate situată în provincia Verbano-Cusio-Ossola - regiunea Piemonte. Chifu a obţinut cele mai multe voturi, 119, dintre toţi candidaţii independenţi.

Întrebat de ce anume trebuie să ţină cont în mod special un candidat când începe campania electorală, acesta ne-a răspuns: "În primul rând că, în general, românii sunt scârbiţi de politica din România şi pe bună dreptate sunt reticenţi la a discuta acest subiect. Candidatul are obligaţia mai întâi să le explice importanţa unui român în consiliul local, să nu-şi facă mari iluzii şi să nu facă promisiuni care nu pot fi îndeplinite. Campania electorală trebuie să fie paralelă cu cea a italienilor pentru a nu produce antipatii faţă de români."

Andi Rădiu,
Corespondenţă din Italia

SURSA - http://www.evz.ro/detalii/stiri/romanii-din-italia-asalt-la-primariile-din-peninsula-930340.html

Niciun comentariu:

M-am vaccinat : Pfizer - Prima doza

  Astăzi   m-am vaccinat : Prima doză  #Pfizer  urmând ca peste aproximativ două săptămâni să primesc și cea de-a doua doză. Recomand tuturo...