joi, 1 noiembrie 2007

Program pentru alegerile europene

Liderul PIN NEAMT - ADRIAN CHIFU , propune :


Program pentru alegerile europene



***



Ce însemnă alegerile europene?









România este în faţa primului test electoral în postura de stat membru al Uniunii Europene. În acest an, românii îşi vor alege primii reprezentanţi în Parlamentul European. Este momentul în care ei trebuie să decidă cine le va susţine interesele într-un sistem nou şi plin de necunoscute, în care orice pas greşit poate duce la dezastru. Este un moment al adevărului sau, mai corect, al expunerii adevărului. Pe întreg parcursul procesului de aderare, Uniunea Europeană a rămas un mister pentru cetăţenii români, o soluţie servită de politicieni pentru toate problemele societăţii, o „Fata Morgana" care, odată atinsă, ar fi urmat să ne rezolve toate problemele. În numele acestei soluţii, românii au făcut ani de zile sacrificii, iar acum încă nu ştiu dacă a meritat. Vina este a politicienilor care, de când au impus drept ţintă aderarea la UE, nu au încercat niciodată să spună tot adevărul românilor, să le explice acestora ce şi cum vor face după aderare pentru ca, într-adevăr, participarea României la proiectul european să fie un succes şi nu o povară pentru cetăţeni.



România, după aderare, este obligată să îşi apere interesele în cadrul Uniunii Europene. Dar situaţia este una foarte gravă:

- românii nu ştiu ce înseamnă Uniunea Europeană

- românilor nu li s-a spus ce rol pot să aibă parlamentarii europeni

- românilor li se cere să voteze liste de partid, aranjate de lideri fără credibilitate

Care este consecinţa? Una foarte simplă şi dură: partidele vor da propriei clientele posturi călduţe la Bruxelles şi vor folosi această campanie pentru a-şi rezolva probleme interne. Nimeni nu va discuta despre complicaţiile care au apărut după integrare, nimeni nu va încerca să schiţeze un punct de vedere despre ce ar trebui să facă România în Uniunea Europeană. Iar românii, celor cărora li se va cere votul, vor fi din nou obligaţi să se descurce singuri. La fel cum au făcut-o constant în ultimii ani.

Noi, PIN, credem că a venit momentul să i se pună capăt acestei situaţii, acum şi nu mai târziu. Este timpul ca românii să îşi aleagă oamenii care le reprezintă cel mai bine interesele.

Noi, PIN, nu vrem ca dorinţele românilor să fie, din nou, călcate în picioare.

Noi, PIN, ne asumăm respectarea acestor dorinţe şi le vom susţine în faţa UE. Fără niciun compromis, dacă acesta înseamnă noi sacrificii pentru români.

Noi, PIN, considerăm că România trebuie să îşi impună voinţa în UE. România este al şaptelea stat al Uniunii din punct de vedere al numărului cetăţenilor săi, dar o voce inexistentă la nivelul deciziei. Acest lucru trebuie să se schimbe.



Pentru ce luptă PIN?



În acest program, vă propunem trei seturi de obiective.

Unele care să cuprindă ce pot face europarlamentarii PIN, dacă vor fi aleşi.

Altele, referitoare la cum putem contribui noi, românii, la reformarea instituţiilor europene.

Şi, în fine, obiective despre ce ar trebui să facă România aici, acasă, pentru ca integrarea să producă efecte pozitive mai rapid şi pentru mai mulţi români.





AVANTAJE PENTRU ROMÂNI ŞI ROMÂNIA!



Să schimbăm modul prin care românii dau bani către UE. Românii contribuie, la acest moment, cu peste 1 miliard de euro la bugetul UE. Ni se spune că ceea ce dăm noi este foarte puţin faţă de aceea ce oferă alte state. Celelalte state însă şi-au plătit în primii ani contribuţia la bugetul comunitar în etape, şi economia lor nu a avut de suferit. România nu este acum capabilă să absoarbă cea mai mare parte a fondurilor europene şi trebuie să fie ajutată pentru a nu fi doar un contribuitor net. Adică să nu dăm UE mai mult decât primim. Noi, românii, suntem cei care plătim şi avem dreptul să ne apărăm resursele. Noi, PIN, susţinem că bugetul european poate să fie finanţat prin contribuţii progresive bazate pe Produsul Naţional Brut, cu o reducere pentru statele al căror PNB este sub media europeană (situaţie în care se află şi România).



Să renegociem acele capitole din Tratatul de Aderare care ne reduc substanţial şansele de a conta în economia UE. Tratatul de Aderare, negociat prost şi împotriva interesului cetăţenilor români, cuprinde o serie de prevederi prin care se limitează cantităţile pe care România le poate obţine la diferite produse. În zona agricolă ne-am pus singuri obstacole. Iar asta reduce potenţialul României de a conta pe piaţa comună şi de a elimina decalajele faţă de celelalte state membre. În acelaşi timp, mii de români vor fi nevoiţi să intre în programe de reconversie profesională, la o vârstă la care şansele de a mai găsi un alt loc de muncă vor fi minime.



Să luptăm pentru tratament corect pentru producătorii agricoli români. Subvenţiile la care au acces agricultorii români sunt mult sub nivelul celor de care beneficiază cei din vechile state membre. În acelaşi timp, produse româneşti, precum carnea de porc, nu pot fi exportate pentru că nu sunt îndeplinite criteriile privind siguranţa alimentară. Este obligatoriu fie ca agricultorilor români să li se ofere cât mai rapid toate avantajele Politicii Agricole Comune, fie ca UE să permită României să ia măsuri de protecţie în domeniul agriculturii.



Să ajutăm la protecţia familiei. PIN va susţine necesitatea unei politici de solidaritate socială adevărată în cadrul UE. Europa şi România se confruntă cu o scădere a natalităţii. Pe termen mediu şi lung, efectele vor fi profund negative. UE trebuie să participe activ la sprijinirea tinerilor familii. PIN va propune elaborarea de programe europene de asistenţă socială, plecând în primul rând de la nevoile tinerelor familii sau cupluri de români.



Să impunem un tratament corect pentru muncitori români din statele Uniunii Europene:

PIN va lupta pentru ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii de către statele europene care au adoptat o astfel de soluţie împotriva cetăţenilor români. Românii nu sunt cetăţeni de rangul doi al UE şi ei trebuie respectaţi şi trataţi ca toţi ceilalţi. Diplomaţia românească nu a făcut nimic în acest sens, în linia specifică de a nu supăra pe nimeni.



PIN va susţine în PE şi în discuţiile cu europarlamentarii necesitatea ca românii aflaţi în statele europene să poată obţine toate actele necesare rezidenţei şi dreptului de muncă, cât mai rapid. Avem ambasade şi consulate care nu îşi fac treaba, deşi sunt plătite din banii noştri.



PIN va reacţiona faţă de acuzele tot mai dese care se aduc românilor. Cei care nu respectă legile ţărilor în care se află trebuie să plătească, dar acest fapt nu trebuie să îi afecteze şi pe ceilalţi, cea mai mare parte, care contribuie prin munca lor la creşterea economiilor statelor membre.



O UNIUNE EUROPEANĂ CARE SĂ ŢINĂ CONT DE OPINIA CETĂŢENILOR EI – SINGURA CALE SPRE SUCCES



Pentru România e mai bună o Europă a naţiunilor şi nu o Uniune supranaţională. Europa s-a dezvoltat datorită naţiunilor care o compun. Tradiţiile, cultura fiecăreia dintre ele sunt importante. Nu credem că acest lucru trebuie să se schimbe prin directive din afară. Într-o Europă a naţiunilor, România poate să conteze şi să îşi impună propriile valori şi tradiţii.



Uniunea Europeană trebuie să existe doar sub controlul cetăţenilor săi printr-un Tratat Constituţional, care să prevadă:

mai multe voturi pentru România în Consiliu, prin care să se reflecte proporţia cetăţenilor pe care statul nostru o deţine în cadrul UE.
fiecare stat membru, inclusiv România, să îşi aleagă reprezentantul în Comisia Europeană. Cetăţenii europeni trebuie să aibă o minimă influenţă asupra deciziilor Executivului european, care au titlu de lege.
un buget transparent al UE. Nicio sumă de bani să nu mai poată fi cheltuită din bugetul european fără a fi publicate obiectivul şi beneficiarul. Românii trebuie să ştie că acolo sunt şi banii lor, şi ei trebuie protejaţi.
transparenţă şi deschidere. Toate reuniunile şi documentele adoptate la nivelul instituţiilor europene să fie transparente şi accesibile publicului şi orice derogare să poată fi decisă doar cu majoritate calificată. Cetăţeni europeni, românii au dreptul să cunoască deciziile care îi privesc.


Vrem o Uniune în care Parlamentul European să aibă puteri sporite. Aceasta este instituţia reprezentativă a cetăţenilor europeni. Aşa cum Parlamentele naţionale reprezintă puterea legislativă a statelor, la fel ar trebuie să fie şi cazul PE. În condiţiile în care parlamentarii sunt direct aleşi de cetăţeni, ei sunt cei mai în măsură să îşi asume reprezentarea intereselor acestora.



Vrem o Uniune Europeană în care să se asigure o distribuţie echitabilă a resurselor. Statele sărace ale UE ar trebuie să primească mai multe fonduri pentru a putea reduce decalajele faţă de vechii membri. Statele sărace ale Uniunii nu pot fi abordate doar prin oportunităţile economice pe care le oferă celor mai dezvoltate. Este esenţial ca aceste ţări, din care şi România face parte, să fie sprijinite pentru a deveni competitive, iar nivelul de trai al cetăţenilor să crească.



O ROMÂNIE EUROPEANĂ RESPONSABILĂ FAŢĂ DE CETĂŢENII SĂI



Cerem gestionarea transparentă a fondurilor europene. Politicienii români privesc banii europeni ca pe o pradă pentru clientela politică şi de afaceri pe care o susţin. Este necesar ca statul român şi instituţiile europene să observe atent cum sunt cheltuiţi banii europeni. Aceşti bani sunt pentru toţi românii, nu pentru anumiţi români, corupţi şi corupători.



E nevoie de un acces echitabil la fondurile europene. Beneficiarii acestor fonduri trebuie să fie românii. Este obligatoriu ca aceştia să fie constant şi corect informaţi cu privire la accesarea banilor. PIN îşi asumă acest proces şi cere public să se pună capăt secretomaniei. Instituţiile statului trebuie să înceapă să lucreze pentru cetăţenii care, prin taxele plătite, le susţin.



Vrem renunţarea la derogările obţinute de România în folosul unor grupuri de afaceri, dar împotriva interesului majorităţii cetăţenilor. Guvernanţii români impun taxe împotriva propriilor cetăţeni (cum este taxa de primă înmatriculare), însă nu face aproape nimic împotriva marilor poluatori. Marii poluatori beneficiază, în prezent, de derogări obţinute în urma negocierilor cu UE. Ei au dreptul să polueze încă mulţi ani de acum înainte, afectând sănătatea a sute de mii de români. Iar autorităţile nu fac nimic pentru a-i ajuta pe cetăţeni, spunând că Europa nu ne cere asta. Nu trebuie ca Europa să ne ceară să avem grijă de noi înşine. Dacă efectele unor negocieri afectează viaţa românilor, atunci va trebui să le schimbăm noi, aici, acasă. Putem impune noi mai rapid standarde care să ne ajute să avem o viaţă mai bună. În zone precum reducerea poluării, dar nu numai. Putem adopta mai rapid standarde europene în educaţie, sănătate, mediul de afaceri.



Cerem accelerarea reformei statului pentru ca România să aibă un proces de integrare de succes. Este timpul să avem instituţii eficiente, care să îşi îndeplinească atribuţiile fireşti. Singura lor datorie este să servească cetăţenii. Cea mai mare parte a românilor încearcă să îşi valorifice şansele în ţară. Şansele la care are dreptul orice român sunt însă minime, din cauza faptului că, timp de 17 ani, sistemul a fost corupt de interesele nelegitime ale celor care l-au gestionat. Neîncrederea pe care aceşti ani au indus-o la nivelul societăţii, între decidenţi şi oameni, este dovada ultimă că reforma instituţională este strâns legată de reformarea clasei politice.



Românii au dreptul ca în România să trăiască în aceeaşi siguranţă şi să se poată raporta cu aceeaşi încredere la instituţii precum în statele dezvoltate ale UE. Plătitorii de taxe trebuie să primească ceea ce merită, pentru că ei sunt cei care susţin statul. O justiţie corectă, un sistem de educaţie performant, un sistem de sănătate eficient sunt drepturi fundamentale ale românilor .



În fine, vrem să avem politicieni demni în relaţia cu UE. Dialogul cu partenerii europeni trebuie să devină unul real. Până acum el a fost bazat doar pe impuneri din partea oficialilor europeni şi acceptări din partea guvernanţilor români. Noi, PIN, spunem că această atitudine este împotriva cetăţenilor români. Noi, PIN, credem că menirea noastră este aceea de a face totul pentru a proteja interesele românilor. Avem dreptul să cerem politicienilor să ne reprezinte cu demnitate şi să ne apere interesele noastre, ale cetăţenilor.



***



Partidul Iniţiativa Naţională este partidul care îşi asumă obligaţia de a reprezenta interesele românilor în faţa UE şi în ţară. Alături de grupul Independenţilor Democraţi din Parlamentul European, PIN va milita pentru ca românii să fie ascultaţi şi respectaţi. În 25 noiembrie, românii au ocazia să folosească instrumentul democratic - votul - prin care îşi pot impune voinţa în faţa politicienilor.



PIN vă propune o listă de candidaţi tineri, cunoscători ai problematicii europene, foarte buni profesionişti, fără legătură cu trecutul comunist şi neşantajabili.

Ar fi fost poate mai simplu pentru noi să încercăm să ne asociem cu unul dintre partidele care, în ultimii ani, au fost la putere.

Dar asta ar fi însemnat să renunţăm la ceea ce vrem să reprezentăm.

Adică - acea voce a societăţii care vrea altceva, care vrea o abordare diferită a politicii. O abordare bazată pe performanţă personală, pe educaţie, pe o înţelegere profundă a realităţii în care trăim şi pe dorinţa sinceră de a contribui la creşterea bunăstării şi a onestităţii în societatea românească.

Suntem reprezentanţii generaţiei care îşi plăteşte corect şi la timp taxele şi care cere, în schimb, servicii corecte şi eficiente din partea statului.

Putem deveni cu adevărat europeni, dacă ne respectăm suficient de mult şi renunţăm la politica ultimilor ani, cea pe care am ajuns cu toţii să o dispreţuim şi să o respingem.



Vizitati : http://adrianchifu.blogspot.com/


Biroul de presa- PIN NEAMT

Niciun comentariu:

M-am vaccinat : Pfizer - Prima doza

  Astăzi   m-am vaccinat : Prima doză  #Pfizer  urmând ca peste aproximativ două săptămâni să primesc și cea de-a doua doză. Recomand tuturo...